onsdag 10 oktober 2012

Andra dagen.

Ok, gissar att jag ska fortsätta med dag två nu.

Det är ju två sjukhus som vi har kontakt med i Addis; Addis Cardiac Hospital och International Cardiac Hospital. Vi var och hälsade på på båda sjukhusen när vi var där. Dag två åkte vi till Addis Cardiac och var med på ronden, gick runt och kikade lite och pratade med alla trevlig människor som jobbar där. Det var lugnt på sjukhuset, de har ju sina lugna dagar och stressade dagar precis som vi har. Dessutom var vi där strax före det var dags att fira Meskel och då vill de flesta hålla sig hemma (kan vi kankse också känna igen, vi som är i branchen).

 
Addis Cardiac Hospital, jo det är runt. I Addis är det inte så många gator som har namn så om du tar en taxi får du försöka förklara ungefär vart du ska genom att beskriva något närliggande eller så. Till Addis Caridac kommer man oftast om man säger "Close to Bole, the round hospital".
 
Vi rondade med Mebratu, en läkare som lärt sig kardiologi i Sverige. Han jobbar bland annat med att göra angio och PCI, och håller på att lära sig göra valvotomier av Tomas K. Det märktes att Mebratu tyckte det var kul att ha med Peter och Stella på ronden och höra hur de tänkte runt patienterna. De var ense om behandlingarna, dock så finns ju inte alla möjligheter i Etiopien som vi så lätt kan nyttja här hos oss. Man kan inte besluta om by-passkirurgi, klaffbyten eller att en pacemaker behövs och sedan göra ingreppet nästa dag. Finns möjligheten att ens göra ingreppet? Har patienten ekonomin att betala för den vård som han/hon skulle behöva? Kontrasten är stor mellan Sverige och Etiopien i de här lägena.


Angiolabbet på Addis Cardiac Hospital. Fotot är från en tidigare resa så det är Ingela som står bredvid Mebratu.

På Addis Cardiac har man i vanliga fall undervisande ronder så att sköterskorna hela tiden ska vara i en lärande miljö. De kan rent av få läxa till nästkommande dag då de ska ha läst på om något specifikt och sedan redovisa det för de andra på ronden.

På eftermiddagen hade vi bestämt träff med en av Girums vänner som är läkare på Black Lion Hospital. Ni kanske kommer ihåg att jag berättat om det från tidigare resor? Black Lion är största offentliga sjukhuset i Addis (tror i Etiopien). De gånger jag varit där har det rått ett ständigt halvkaos med  patienter och anhöriga både inne på sjukhuset och i området omkring. Vi var på akuten, där lukten var kväljande (iallafall för mig), en blandning av urin, avföring, kräkningar och infekterade sår. Patienter låg på sängar, britsar, och golv i väntan på vårdplats eller hemgång, här stannade de ofta i ett dygn innan de fick komma vidare till en avdelning. Som jag uppfattade det blev många patienter även färdigbehandlade på akuten.

 
Innergården vid akutmottagningen på Black Lion Hospital.

 
Läkaren som visade oss jobbade själv på ICU (Intensive Care Unit) och där visade han oss också runt. Han hade också ett andra jobb på kvällstid för det är inte så lätt att försörja sig och familjen på en statlig lön. På hela sjukhuset finns det fyra respiratorer! Blir man den femte i behov av respirator så tyvärr, inget att göra, om du inte har pengar och kan betala för privat vård. Smaka på den ni!!!


Intensivvårdsavdelningen på Black Lion.

 
Korridor på Black Lion Hospital. Du får kanske en uppfattning om standarden på huset. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar